ОУ "ИВАН ВАЗОВ"

ГРАД СМОЛЯН

Национални програми и проекти

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

Като иновативно училище ОУ „Иван Вазов“ за пореден път се включи в Националната програма „Иновации в действие“ към дейност „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища“. Дейността позволява обмен на иновации между иновативни училища и такива училища, които не са в списъка на иновативните, но са включени в НП.

В периода от 10 до 12 май в ОУ „Иван Вазов“ гостуваха ученици и учители от Иновативно ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – гр. Велико Търново, 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – гр. София и ОУ „Гоце Делчев“ – с. Смолево, обл. Благоевград по Национална програма „Иновации в действие“.

По стара българска традиция гостите бяха посрещнати в сградата на училището с пита и мед под звуците на родопската каба гайда. Запознаха се с материалната база и историята на училището, която бе представена от г-жа Росица Лакудова.

През първия ден гостуващите партньори по НП „Иновации в действие“ наблюдаваха интердисциплинарно занятие „Билките на столетниците“ като резултат от проектно – базирано обучение към иновативен проект „В баланс с природата“ в IV В клас с ръководители Живка Караманолова и Татяна Раева.

По интересен и нестандартен способ, чрез телевизионно предаване, четвъртокласниците, разделени на екипи запознаха присъстващите със събраната информация за столетниците в родопския край и чудодейните билки на Родопа планина. Всеки екип по много атрактивен начин представи наученото за магията на билките. Учениците рецитираха стихотворения; пяха екопесни; разказваха легенди и любопитни факти; драматизираха приказката „Баба ми разказва за…“; изпратиха писмо до своите приятели от другите училища, в което са описани лечебните свойства на най-често срещаните билки в Родопите. Чрез програмата Genially, визуализираха различни билки и интерактивни игри за разпознаването им. Изключителен интерес предизвикаха представените реклами за лечебното действие на някои билки.

Гостите пиха ароматен мурсалски чай, съпроводен с танца на „Лазарките“ от класа. В чашите от  разградим материал, учениците посадиха здравец и го подариха на присъстващите с пожелание за здраве и призив да пазим околната среда и да се стремим към нулев отпадък.

През втория ден /11.05.2023г./ се проведе интердисциплинарен урок на тема: „От природата през физиката и музиката до информационните технологии“. Урокът бе изнесен от г-жа Силвия Хусева и г-жа Соня Цветкова с учениците от VІІ В клас. С помощта на разнообразни опити седмокласниците установиха връзката между характеристиките на звука и изразните средства в музиката.

Учениците демонстрираха разпространението на звука с барабан и свещ и играта „Направи си сам телефон“, използвайки пластмасови чаши свързани с конец. Чрез показването на опити с материали от бита, седмокласниците констатираха различните качества на звука.

От 10:40 ч. се проведе и интердисциплинарен урок на тема: „Музикалните форми и движенията на Земята“. Урокът беше подготвен от екип: г-жа Валентина Тодорова; г-жа Соня Цветкова и г-жа Силвия Хусева. Участваха ученици от V А клас. С помощта на системата Z – Spase бяха визуализирани планетите от Слънчевата система. Запомнящо и емоционално беше направено сравнението между музикалните форми и движенията на Земята. Учениците представиха собствен дигитален продукт – Космическо рондо – сезони.

Целта и на двата урока беше учениците да осъзнаят взаимоотношенията между наука, изкуството и заобикалящата ни природна среда.

На 11.05.2023г. от 12:00 ч. учениците от VІ Б клас с учител г-жа Гергана Върбанова представиха открит урок в регионалния исторически музей “Стою Шишков” на тема – “Хубава си моя горо – природата като ценност в българската литература”. Учениците се забавляваха докато учат. Урокът съчета традиционно и иновативно обучение. Предизвикателство за шестокласниците беше използването на дигитални устройства в час. Чрез използването на QR код  учениците отваряха задачи за развитие на четивната грамотност.

 През третия ден /12.05.2023г./ се проведе дискусия върху споделените иновативни практики. Учителите и учениците от училищата партньори  изразиха своето удовлетворение от гостуването си в ОУ  „Иван Вазов“. Благодариха за  топлото посрещане, споделения опит и приятните преживявания.

Създадените контакти, сътрудничеството и обмяната на идеи между училищата партньори по НП „Иновации в действие“ са добро начало за бъдеща съвместна работа.

 


НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ”- МОДУЛ „УЧАСТВАЙ И ПРОМЕНЯЙ – РОДИТЕЛЯТ, АКТИВЕН ПАРТНЬОР В УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ”

            За поредна учебна година Основно училище „Иван Вазов“ – Смолян е одобрено за участие в Национална програма на МОН „Заедно за всяко дете”- Модул „Участвай и променяй – родителят,  активен партньор в училищния живот”.

            В програмата са включени ученици, учители и родители от 16 паралелки:

– Начален етап: I А, I Б, I В, II А, II Б, II В, IV A, IV Б, IV В, 

– Прогимназиален етап: V А, V Б, V В, VII А, VII Б, VII В, VII Г

            Основните цели на проекта са:

– Приобщаване на родителите към училищния живот;

– Изграждане на стабилна връзка в рамките на училищната общност между родители-учители-училище;

– Укрепване на доверието, уважението и толерантността в рамките на общността;

– Популяризиране на добрия личен пример;

– Обсъждане на важни и актуални за училището и семейството проблеми и вземане на правилното решение;

– Добро родителстване и добър личен пример, за да бъдат децата ни  щастливи и уверени в себе си.


 

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „УЧЕНИЧЕСКИ ОЛИМПИАДИ И СЪСТЕЗАНИЯ”

МОДУЛ 2 „ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ НА ТАЛАНТЛИВИ УЧЕНИЦИ ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОЛИМПИАДИ“

ПРЕДМЕТ: ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

През учебната 2022-2023 година училището ни е избрано за участие в националната програма на МОН. Критерий за включване на училищата в програмата е „наличието на един или повече ученици, класирани за националните кръгове на олимпиадите през учебната 2021 – 2022 година, наличие на лауреати на национални олимпиади през учебната 2021 – 2022 година и/или медалисти от международните олимпиади и балканиади през 2021 година“.

Отличното представяне на Националния кръг на олимпиадата по география и икономика на Ива Николаева Лебанова ни кара за поредна година да се гордеем с нашите възпитаници.

Участници в програмата през учебната 2022 – 2023 г. са седем ученика от VІІ б и VІІ в клас. Ръководител на клуба е Малина Анастасова – старши учител по география и икономика, подготвила до настоящата година трима финалисти от VІІ клас за национални кръгове на олимпиадата по география и икономика.


НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „УЧЕНИЧЕСКИ ОЛИМПИАДИ И СЪСТЕЗАНИЯ”
МОДУЛ 2 „ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ НА ТАЛАНТЛИВИ УЧЕНИЦИ ЗА

УЧАСТИЕ В УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОЛИМПИАДИ“

ПРЕДМЕТ: БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА, МАТЕМАТИКА, ЧОВЕКЪТ И
ОБЩЕСТВОТО, ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА В ЧЕТВЪРТИ КЛАС

През изминалата 2021/2022 учебна година Основно училище „Иван Вазов“ – гр. Смолян  е единственото училище в  Смолянска област  с класиран ученик на национален етап на Националната олимпиада „Знам и мога“. Четвъртокласникът Божидар Иванов Анчев се класира на 2 място. Същият ученик участва във всички общински и областни математически състезания. Класира се на първо място на  олимпиадата по математика – общински и областен кръг; Пролетно математическо състезание – първо място; Европейско кенгуру – второ място; Математически турнир „Иван Салабашев“ – бронзов медал; Международно математическо състезание „Математика без граници“- есен, зима, пролет – златен медал.

Участници в програмата през учебната 2022 – 2023 г. са шест  ученици от IV  клас. Ръководител на клуба е Величка Киндова – старши учител в начален етап.

Към началото
ОУ "ИВАН ВАЗОВ"