ОУ "ИВАН ВАЗОВ"

ГРАД СМОЛЯН

Безопасност на движението

Mатериали свързани с БДП.

  

10 правила, които всеки малък пешеходец  трябва да спазва

 

  1. Шофьорите на пътя ме пазят, но аз също много внимавам.
  2. Пресичам само на пешеходна пътека. Там имам предимство, но винаги се оглеждам внимателно в двете посоки.
  3. Изчаквам зелената светлина на светофара, за да премина и отново се оглеждам в двете посоки.
  4. Търся помощ от възрастен, за да пресека, когато движението е натоварено.
  5. Не изскачам внезапно на пътното платно между спрелите коли – така рискувам шофьорите да не ме забележат навреме. 
  6. Играя на безопасни места (детски площадки, паркове, градинки), а не на улицата.
  7. Знам, че ходенето по ръба на тротоара е опасно, затова вървя по-далече от улицата.
  8. Не пресичам със слушалки на ушите и докато говоря по телефона.
  9. Дори когато бързам много, спазвам правилата на пътя.
  10. Поставям допълнителни светлоотразителни елементи върху дрехите, раницата и велосипеда си, за да ме виждат шофьорите в тъмното.

 

 


КАМПАНИЯ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ НА ПЪТЯ
„ПОСЛАНИЕТО НА ЕСЕННИЯ ЛИСТ“

 

През всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП. Световният ден има за цел да напомни за загиналите при ПТП и да провокира отговорност у всички участници в движението по пътищата.

Седмицата 13-19 ноември 2023 г. в ОУ „Иван Вазов“ беше изпъстрена с интересни инициативи по темата. Всички ученици се включиха в Националната  кампания за пътна безопасност „Посланието на есенния лист“. Есенният лист е символично послание към безопасно поведение, дисциплина и култура на пътя.

Учениците написаха своите послания, красиво оформени върху пъстри и разноцветни есенни листа, напомняйки на възрастните за отговорността, която носят като водачи на МПС за опазване живота и здравето на пътя. Заедно ги поставиха под чистачките на паркиралите в близост до училището автомобили. По-малките решаваха тест „Без грешки на пътя“, рисуваха по темата, оформиха есенно дърво със своите послания и занесоха саморъчно изработените листенца вкъщи на своите родители.
Седмицата завърши с петминутка и презентация по темата във всички класове.

 


В ОУ „Иван Вазов“ – Смолян  е традиция да се  интегрират знанията на учениците по БДП с посещение на различни извънучилищни инициативи.

Третокласниците посетиха шоу  спектакъла със сапунени балони и класическа клоунада  на Театър „В. Друмев“ – Шумен  в Читалище „Христо Ботев“ – Смолян, като преди това припомниха правилата за движение по пътищата и се придвижиха безопасно.


 

По случай 1 ноември – Денят на народните будители, първокласниците от 1 В клас поднесоха цветя пред паметника на Паисий Хилендарски. Заедно с урока по родолюбие, те научиха някои правила за движение по пътищата – как безопасно да се движим по тротоар, как да пресичаме на пешеходна пътека.

Към началото
ОУ "ИВАН ВАЗОВ"